Ladislav Kratochvíl

S tučně psaným jako s kořením

18. 04. 2017 7:55:24
Neslyším a komunikuji česky. 9,2 spoust sdělení mám v textové podobě. S možností psát na počítači tučně se však dost rozmohlo nadužívání takovéhoto psaní. Něco „otučnit“ by mělo být pouze zvýraznění významově důležitého.

Nikoli však opticky (v rozhovoru v časopisu apod. klidně). Rozhodně ne tučně věta celá, nebo tučně celý odstavec, či dokonce komplet celý text. Už jste někdy viděli noviny, časopis, nebo knihu komplet tučně? Já ještě ne.
Tučné sdělení má na mě vždy přesně opačný účinek, než autor zamýšlel. On možná považoval celou větu za velmi důležitou (nebo chtěl, abych to lépe viděl?) Já ale celé tučné odstavce ani nečtu. Je to podobné, jako s kořením v jídle. Koření dodá jídlu chuť, případně jídlo potřebně zvýrazní. Samotnou lžičku pálivé papriky ale opravdu nejím. Zkusme se proto chovat k tučnému písmu jako ke koření a naše sdělení bude více "pikantní". A neodpustím si ještě jednu poznámku: dodnes jsem nepochopil tučnou kurzivu. Tučný úsek v textu zvýrazní jeho význam, čímž se stává jaksi "těžší". Kurzíva naopak text zase odlehčí. Tučná kurziva je tedy "těžkolehká" a má pro mě nepochopitelný význam. Nazývám ji tedy "pornokurziva" a dělat (i zobrazovat) by se měla jen po 22 hodině.

Autor: Ladislav Kratochvíl | karma: 13.89 | přečteno: 312 ×
Poslední články autora