Nová pozice ve fotbalových týmech

Dnešní fotbalové týmy mají trenéry útoku, obrany, brankářů, taktiky standardních situací a nově i trenéry pádů. Ceněni jsou zejména trenéři z Brazílie, kde mají pády dlouholetou tradici. S Jose (Enrique Soto) přinášíme rozhovor.

Proč se pády trénují?
Na dvojité přemety se třemi výkruty už rozhodčí často ani nereagují a standardku nepísknou. Je to chyba hráčů, kteří často ve snaze předhánějí, a když to je faul, místo přímého volného kopu, nebo penalty se hraje dál. Také vznikají situace, kdy se hráč dožaduje ošetření a rozhodčí přikáže ošetřování mimo hrací plochu. Tým potom musí hrát nějakou dobu oslaben.
Jaký je tedy účinný způsob padání?
V první řadě musí pád působit zcela přirozeně. Pády, které vypadají drasticky, působí spíše nedůvěryhodně. Nejlepší je, když hráč upadne, až když je zřejmé, že chtěl hrát dál. Například nejdříve kopne do míče a upadne až potom, ne hned při dotyku se soupeřem.
Rovněž záleží na vzdálenosti od brány. V polovině hřiště stačí faulující nohu protihráče jen přeskočit a neplýtvat před rozhodčím potenciálem. Zcela jiná je však stejná situace v blízkosti velkého vápna, nebo přímo v něm.
V tom spočívá taktika a trénování?
Je to jedna z mnoha věcí. Čím blíže u vápna je kop, tím lépe. Z dálky moc gólů nepadá a také to bývají nepřímé kopy.
Oblast účinných pádů je zhruba do tří metrů od velkého vápna a samozřejmě vše ve vápně. Chyba ale je, když se hráč drží za nohu, ačkoli šlo o hlavičkový souboj, nebo dokonce za hlavu, když má jít o šlapák. V pásmu pádů je potřeba, počínat si s rozmyslem a ne se hned svíjet bolestí a držet se za nohu, když hráče chytne protihráč za dres. U držení za dres je důležité... Nebudu prozrazovat všechny taktiky.
Dobře. Tak poslední dotaz. Hraje roli i kvalita povrchu, na hrací plochy?
Samozřejmě. Na vyhřívaný trávník se padá úplně jinak, než na povrch nekvalitní. Ostatně na škvárových hřištích se moc nepadalo. Každý si rozmyslel, jestli chce mít kvůli přímému kopu zadřenou škváru v kůži. To byl ale úplný protiklad. Odřenina z venkovského, prošlapaného trávníku, také není nic pěkného. Nakonec kluby se špatným povrchem ani trenéry pádů nezaměstnávají.
Děkuji za rozhovor.

Autor: Ladislav Kratochvíl | úterý 21.6.2016 7:55 | karma článku: 20,53 | přečteno: 519x