Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Astaroth

27. 12. 2011 16:53
fantasy

Potiz je s uveritelnosti deje. Stare pohadky jsou fajn, protoze jsou stare a u napr. Hratek s certy clovek odpusti i kartonove dekorace od Lady. Moderni verse v kartonu by byla podivna a kdyby digitalni peklo vypadalo jako doupe Balroga s nekolika Bloodthirstery po ruce, byla by to vice fantasy nez pohadka. Taktez princ sekajici drakovi hlavu by byl vic reznik Conanovskeho typu nez nejaky sladky mladicek. Taky by se asi nesmiril jen s nejakym letmym polibkem od zachranene princezny. No a jsme zase u krvave fantasy. Pro nabozne typy je vhodny film Salomon Kane, pro romanticke pak Pan prstenu.

0 0
možnosti

certik_bertik

27. 12. 2011 11:36
myslím

že všeobecná mizerie českého filmu je způsobená tím, že tam není dost šikovných lidí, naopak je tam jen fůra kariéristů, kteří film berou jako dobré zaměstnání ze státních peněz

0 0
možnosti

lkrata

27. 12. 2011 11:41
Re: myslím

Jo to je vseobecny problem dnesni doby. Delat kratkodoboi/kratkozrakou komerci

0 0
možnosti

Bouše

27. 12. 2011 9:31
Mluvíte mi z duše,

pravidelně usínám u všech štědrovečerních pohádkových premiér, na rozdíl od klasických pohádek, které už jsem viděl stokrát a kdykoliv se na ně rád znovu podívám. :-)

0 0
možnosti

mujercita

27. 12. 2011 9:20
Takzvané pohádky na motivy a pohádky moderní

obvykle nefungují, protože jim chybí původní archetypální schéma. Zlo má být skutečně zlé, hrdina dobrý, což musí nejdřív dokázat, aby si zasloužil případnou pomoc, princezna má být ideální objekt touhy, kvůli kterému stojí za to podstoupit nebezpečí. Když se ale smíchá několik motivů z různých pohádek, stává se, že se na tohle nějak zapomene, dějová linie se zbytečně rozruší, často je tendence zlo redukovat na cosi směšného, ani hrdinovy úkoly nejsou moc obtížné... a pak to přestává být působivé. Může  vzniknout zábavná komedie jako Lotrando a Zubejda, může z toho být film s náběhem do fantasy jako ta nová Saxana (soudím dle recenzí) nebo roztomilá hříčka jako Anděl Páně, ale pohádka to už není.

A velký podíl na kouzle starých filmových pohádek kromě dodržení archetypu má autentická (nedigitální a nekulisová) atmosféra. K tomu přidejte současný nedostatek osobitých a schopných herců a propadák je na světě.

1 0
možnosti

mujercita

27. 12. 2011 9:28
Re: Takzvané pohádky na motivy a pohádky moderní

Dodatek: Některé filmy sice předkládají modernizovanou verzi původní pohádky, viz Popelka, která se z pasivní chudinky změnila v šikovnou holku, která se snaží zlepšit svoji situaci sama, nebo Jak se budí princezny s vhodným a nevhodným ženichem. Tyhle pohádky jsou velice povedené a pořád oblíbené, protože a) původní schéma neporušují, b) situace, které tam postavy čelí, je uvěřitelná, snadno se do ní vžívá a díky novým prvkům děj nepostrádá napětí, protože divák, který to sleduje poprvé, neví, co se vzápětí stane, c) atmosféra je osobitá a atraktivní, d) celková realizace je velmi povedená, takže divák nesleduje herečku X nebo herce Y mezi kulisami, ale konkrétní postavu v dané situaci. Tak to má být.

1 0
možnosti

jarinka

27. 12. 2011 8:42
Ano,

jak už se v diskuzi několikrát opakovalo, výbornou předlohou by byla sbírka pohádek od Boženy Němcové. Jednoduchý děj a prosté postavy. Nikdy bych se už nechtěla dívat na současné hrozné filmové pohádky. Až se nafilmuje něco hezkého, dejte vědět. ;-)

0 0
možnosti

roman36d

27. 12. 2011 8:50
Re: Ano,

Mohla byste uvést nějakou konkrétní pohádku kterou by stálo za to zfilmovat?

0 0
možnosti

lumin-oil

27. 12. 2011 8:29
mne

se to o bambitce libilo, klasicka pohadka pro deti, tocene na zamcich, pisnicky vtipne...a ze je to satiricke...z toho si kazdy odnese, co potrebuje/chce. Pro deti je to zabavne, roztomile. Anicka je hezka, ten princ je takovej....:-/..,neznam ho, ale hrat umi.:-)

0 0
možnosti

roman36d

27. 12. 2011 8:00
Kdyby v Pyšné princezně nebyl král Miroslav

a princezna Krasomila, obávám se že by jí Božena Němcová vůbec nepoznala. Což je pro nás, milovníky této filmové pohádky, jen dobře. Opravdu pěkných klasických pohádek s příběhem který by zaujal dnešní děti není zas tak moc. Bohužel. Mě osobně nevadí když jsou v jedné pohádce draci, čerti, princezny a třeba i kouzelný ubrousek. Důležitý je konec. Dobro vítězí nad zlem a zlo je potrestáno.

0 0
možnosti

Ladislav.Bimbo.Nadvornik

27. 12. 2011 7:58
..otázkou je...kolik ještě existuje klasických...

...a přitom nezfilmovaných pohádek.....????...remak Obušku by mne asi moc nebavil.....:-/

0 0
možnosti

strycek-Joe Ltd.

27. 12. 2011 7:52
Naházet herecké hvězdy na jednu hromadu

předhodit jim dementní scénář a katastrofa typu Bambitky je na světě. Je to ještě horší než ten Troška, puberťačky to sledovaly jen kvůli Klusovi. Až se okouká, nezbude již žádný důvod si to pustit Rv

0 0
možnosti

Hellmoon

27. 12. 2011 7:22
Tajemství staré bambitky

a to se to mělo jako jmenovat  "O Kalouskovi?" nebo jak?

0 0
možnosti

lkrata

27. 12. 2011 7:46
Re: Tajemství staré bambitky

To se přeci mohlo jmenovat jakkoli. O tom článek vůbec není. Článek je o tom, že je škoda, že se nefilmují klasické pohádky a když to někdo udělá, je to tak skvělý počin, že se to 50 let reprízuje.

0 0
možnosti
  • Počet článků 187
  • Celková karma 12,58
  • Průměrná čtenost 1301x
V roce 2003 jsem ohluchl. Nemám v hlavě ta "slyšítka", hlavně ony šneky (cochlea), takže nemohu být ani uživatelem kochleárního implantátu.
Považuji se za srandistu a optimistu. Kromě srandiček jsem také autorem a provozovatelem webu osob se sluchovým postižením
http://www.kochlear.cz
jenž si vybrala Národní knihovna ČR k archivaci jako kvalitní zdroj, který by měl být uchován do budoucna a stát se součástí českého kulturního dědictví, což je pro mě obrovská pocta a mám z toho větší radost, než kdyby mi poslali milion korun.



stránky osob se sluchovým postižením