Ladislav Kratochvíl

Alberto Vitamini - zelinář a skvělý obchodník

9. 02. 2016 8:06:13
Po válce si lidé kupovali především maso, mléko, chléb a mouku. Zeleninu, či ovoce považovali za jakýsi luxus, nebo zbytečné utrácení. Římský zelinář Alberto Vitamini pak často vyhazoval povadlé neprodané zboží.

Tak, jako naučila nouze Dalibora housti, tak Vitaminiho naučil malý obrat v jeho stánku marketingu, který se používá dodnes a nejedna firma by jej v dnešní době jistě ráda zaměstnala.
Nejdříve začal Alberto lákat zákazníky (či spíše zákaznice) na to, že v ovoci a zelenině jsou látky, které zabrání různým nemocem, nebo je dokonce vyléčí. Například, že je v mrkvi jakási látka "A" (pojmenoval podle sebe - počáteční písmeno jména Alberto), nebo v citrusech látka "C" (počáteční písmeno slova citrus). Úspěch však nebyl takový, jak by si představoval, ale vše se změnilo, když jeho stránek navštívil tulák Giuseppe Vegetariano s prosbou, aby mu dal nějakou zeleninu, kterou by vyhodil, že si z ní udělá jídlo.
"Dám ti i čerstvou zeleninu, když budeš jídlo vařit tady vedle stánku před lidmi," vytušil Alberto obchodní tah a tím nastartoval jejich spolupráci.
Bylo to v podstatě to, čemu dnes říkáme "televizní vaření", jen tenkrát nebyla televize a vařilo se na ulici.
Zvědavé hospodyňky se zastavovaly u Vitaminiho stánku, pozorovaly, co všechno se dá ze zeleniny uvařit a často úplně zapomněly dojít až k řezníkovi.
Vegetariano byl totiž velmi nápaditý. To ho naučilo potulování přes vesnice, kdy chodil často "zadem" a na zahrádkách kradl zeleninu, ze které si pak udělal jídlo.
Jeho "aghi" (jehly), kdy postupně napichoval kolečka mrkve, kousek papriky, plátek cibule a kousek lehce podušené kedlubny do úplného zaplnění jehly, načež to celé lehce obalil v sezamovém semínku, ogriloval, či osmažil (na olivovém oleji) a podával z vařenými brambory, měly obrovský úspěch.
Rovněž zapečené brambory s brokolicí, nebo plněné kapie pečenou červenou řepou, s dušeným zelím a s bramborovými hranolky měly takový úspěch, že začal Vegetariano prodávat papírky s recepty.
Nejlepší však bylo dokazování složek ovoce a zeleniny, protože to byla pro oba i jakási zábava. Například látku "A" v mrkvi demonstrovali tak, že Vegetariano vzdálený od stánku Vitaminiho 10 metrů, nechal někoho napsat slovo centimetr velkým písmem a Alberto to přečetl, přičemž si nezapomněl vždy kousnout mrkve.
Samozřejmě, že to na tu dálku Alberto nepřečetl. Finta byla stejná, jako používají eskamotéři s médiem, kdy má médium zavázané oči a podle slov eskamotéra uhodne, co právě drží v ruce a podobně. Jsou to třeba druhá písmena slov, a proto mají eskamotéři „divný slovosled“, takže Vegetariano řekl například: "OZnamte tEdy kLidně nEvěřícím, sNadné, jIné zNamenité mAso." a byla to "zelenina".

A těm látkám v zelenině (které tam prý opravdu jsou – ale na to se přišlo až později) se na počest říká „vitamíny“.

Klíčová slova (aby se článek lépe našel):
Zeman, Sobotka, Babiš, imigranti, EU :-)

Autor: Ladislav Kratochvíl | karma: 16.40 | přečteno: 438 ×
Poslední články autora