Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Titulky z pohledu uživatele

Videa na internetu bývají opatřena titulky. Buď připojenými v textovém souboru, nebo vloženými napevno v obraze. Mnoho jich však má formát, jenž se obtížně čte a luštění slov je tak náročné, že úplně "přepere" soustředění se na obsah.

Titulky jsou u videí k dispozici buď proto, že jsou v cizím jazyce a je potřeba opatřit je psaným překladem, nebo jsou v češtině a mají za úkol zpřístupnit obsah osobám, které neslyší, popřípadě mají pomoci cizincům, kteří se učí česky (porovnáním mluvené a psané formy češtiny). Využijí je však i lidé, kteří z nějakého důvodu potřebují ztlumit či vypnout zvuk, aby nerušili ostatní lidi v místnosti. Paleta uživatelů je tedy dosti široká, proto by se titulkům na internetu měla věnovat zasloužená pozornost.

Následující text není žádný manuál, ale jsou to mé postřehy a připomínky k jakémukoli titulkování za 11 let mého neslyšení (psáno v roce 2014), protože nemohu sledovat nic jiného, než to, co je českými titulky opatřeno. Zejména k titulkům, jež jsou do videa vloženy napevno.

Všeobecně

Aby se mohl divák soustředit na obsah a ne na čtení, měly by titulky jaksi "samy skočit do oka", čili mít co největší čitelnost a třeba i dobu zobrazení, či největší počet znaků na řádku (to bude souviset zejména s onou dobou zobrazení).
Není třeba vymýšlet vymyšlené a ověřené mnoha lety (v rámci čitelnosti). Je prima vzít si příklady z médií.

Jaké písmo

Je všeobecně známo, že na papíru v knize se lépe čte písmo patkové, kdežto na monitorech (televizích - zkrátka v elektronické podobě) tomu je přesně naopak. Video na monitoru s titulky v patkovém písmu se prostě nedá. Rovněž písma neobvyklá (i když bezpatková např. i Comic Sans MS). Také písma široká (Verdana) nejsou vhodná, protože je řádek dlouhý, nebo se na něj ani nevejde počet znaků (ideálně nejvíc tak do 45 - záleží na době zobrazení). Nejvíce mi vyhovuje font Arial. Nikoli však Arial Black.
Příkladem budiž všechny nápisy v televizích - nikdo nepoužívá patkové písmo.

Řez písma (normal, tučné, kurziva)

Pro větší čitelnost se často volí tučný řez písma. Avšak tučné písmo slouží k obsahovému zvýraznění, nikoli k zvýraznění "aby to bylo lépe vidět". Knihy /časopisy/ a další také nejsou celé tučně a celý text tučně by se nedal číst. Osobně nečtu ani celé odstavce tučně (samozřejmě perexy v časopisech ano). Představte si, číst 15 minut knihu vysázenou pouze tučně. Vydrželi byste to? S patnáctiminutovým videem to je úplně stejné a film 90 minut je vyloženě utrpení. Nebo dokonce i tučná kurziva.
Kurziva se používá k citacím, avšak to ve videích moc nebývá. Píšu to proto, že často někdo použije tučnou kurzivu. Tučný text má obsah zdůraznit a kurziva jaksi odlehčit, či odlišit od ostatního. Tučnou kurzivu tedy nazývám pornokurziva a dělat/číst by se měla až po 22 hodině (tohle pořád prosazuji a musel jsem to propašovat i sem).
Tak trochu s tím souvisí i PSANÍ VELKÝMI PÍSMENY. Na všelijaké jednoslovné (nebo i tak tříslovné) nápisy to je celkem vžité. Ale už na titulek článku, či dokonce celý odstavec/video, zcela nevhodné.

Tím jsem se dostal k bezpatkovému písmu s normálním řezem (Arial normal).

Jak zvýraznit titulky

Podle mě dost záleží na barvě a když nejsou titulky vůči okolí kontrastní, musí se "luštit". Okolím je myšlena světlá (mnohdy i téměř bílá), či tmavá barva pozadí. Bílé titulky jsou sice na tmavém vidět perfektně, nicméně na světlém, či dokonce bílém (kuchařská zástěra) špatně, nebo vůbec. Někdo zvolí šedou barvu, ale to není ideální. Šedá je sice na bílé vidět, ale není kontrastní, takže je obtížné čtení. K zlepšení čitenosti velmi pomůže obtah písma. U světlých titulků černě. Avšak super je, když mají titulky barvu, která se v pozadí příliš nevyskytuje. Osvědčená je žlutá. Když pak mají ještě černý obtah, je jejich čtení pohodlné a nevyžaduje to soustředěnost na jejich čtení. Takto byly titulkovány filmy v původním znění, kdy jsem jako dejme tomu desetiletý stíhal v kině číst titulky a sledovat děj filmu.

Blíží se tomu možnosti nastavení titulků přehrávačů videí v počítačích

Ještě lepší je, když mají titulky vlastní pozadí. To jsou čitelné dokonale.

Jaké tedy titulky

Když se vloží titulky "natvrdo" do videa, nejvíc se mi líbí právě ony žluté s černým obtahem. Samozřejmě úplně nejvíc, když mají i své (černé) pozadí. Ale je mi jasné, že záleží na editoru titulků, co vlastně vůbec umožňuje. U internetových videí většinou neumožňuje nic (nastavení), jen snad Youtube nastavení velikosti písma. U videa na internetu totiž nelze zvolit přehrávač a je to právě přehrávačem, protože se používají tzv. externí titulky, kdy jde v podstatě o textový soubor, v němž jsou jen titulky a časy. U videí na internetu tedy většinou nelze zvolit písmo/barvy.

Určitě by stálo za úvahu vložit titulky k videím kde nejde nastavit písmo "natvrdo" v dobře čitelném písmu, velikosti a barvě.

Ukázky toho, co mi vadí

Žádný kontrast

Malé, tučné a nečitelné

Bez obtahu světlé na světlém

Exotické tučné písmo

Přímo odstrašující příklad. Titulky jsou nekontrastní a ještě ke všemu 4 řádky o dvou slovech. 3 a víc řádků se mi špatně čte. Normálně mi do oka skočí celý řádek jaksi naráz. Když však jsou nad řádkem a pod řádkem písmena (třířádkové titulky), musím je "číst" a i když jsou tři řádky zobrazeny déle, než dva, konečný efekt je vlastně pracnější čtení. Příklad s vymyšlenými čísly kvůli lepšímu počítání. Scéna trvá 10 vteřin a jsou potřeba 3 řádky titulků. Při dvouřádkovém plus jednořádkovém mi jejich "skočení do oka" zabere 3 vteřiny a 7 vteřin se mohu soustředit na obraz. Přečtení třířádkového mi zabere vteřin 6 a na obraz zbudou pouze 4 vteřiny.

Titulky na Youtube

Pokud jsou titulky vloženy do videa napevno, nejde s nimi udělat žádné nastavení. A i když jsou bezva kontrastní, jsou zase třeba tučně.

Na Youtube jde nastavit velikost, barva pozadí, ale zase většina lidí vůbec nebude vědět, že to jde, nebo to nebude umět, obzvláště méně zdatní s počítačem. Jestli na Youtube vložit titulky napevno (a je to i pracnější) je dilema. Nehledě na to, že někdo by uvítal třeba menší.

Standardně jsou titulky na Youtube docela nečitelné.

Stačí však vlézt do nastavení titulků a čitelné si je udělat

A co vůbec

Nikdy nepoužívejte "jedoucí titulky". Při nich je zrak upřen do místa, kde slova vyjíždějí a vůbec nelze sledovat děj. A když se uživatel podívá na obraz, text mu ujede a musí hledat, kde přestal "lovit text". A pokud je mluva rychlá, často ani konec čtení nenajde, protože zmizí. Také nečteme po jednotlivých slovech, jak se objevují, ale vcelku třeba 4 slova a to se u jedoucích nedá.

Jednou se mi někdo samochválil, jak udělal titulky (byly tučně, malým písmem a napevno vložené) jen pro to, aby bylo jeho video "dokonalé". Tenkrát jsem mu shrnul myšlenku celého článku v jednom odstavci:
"Abych se mohl na video podívat, potrebuji u něj titulky, protože neslyším. Avšak titulky, které je pracné číst jsou možná horší, než žádné, jelikož jsem jen naštvaný, jak jsem věnoval čas tomu, abych si "přečetl video". Titulky by měly být na čtení co nejméně náročné, aby se dal sledovat obraz, jinak je lepší, přečíst si knihu. Je škoda, když už někdo vyrobí titulky pro ty, kteří neslyší a tyto titulky jsou kvůli několika věcem v podstatě nepoužitelné."

Pokud byste se chtěli titulkováním zabývat nějak pravidelně a titulkovat videa, kde je víc, než monolog (seriály, filmy, internetová TV, atd.), nebude pravděpodobně tento můj pohled zcela dostatečný, protože v jednom článku nelze vystihnout veškerou problematiku titulkování. K tomu bude lepší manuál pro titulkáře a konzultace s Mgr. Věrou Strnadovou, předsedkyni komise pro skryté titulky, jenž vám ráda poradí co a jak dělat/nedělat.

 

Autor: Ladislav Kratochvíl | čtvrtek 10.4.2014 7:00 | karma článku: 13,33 | přečteno: 1220x
  • Další články autora

Ladislav Kratochvíl

Pozor na vedlejší účinky léků

Je až neuvěřitelné, jaké mohou mít léky vedlejší účinky. Přesvědčil jsem se o tom na vlastní kůži. Divím se, že to nebylo uvedeno v obalovém letáku.

27.2.2024 v 7:47 | Karma: 15,26 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Kratochvíl

Jak držet dietu

O dietách už toho bylo napsáno tolik, že by člověk přišel o všechnu svoji hmotnost, než by to všechno přečetl, kdyby celou tu dobu nepozřel ani sousto. A jsme u toho. Neznám nikoho, kdo by vydržel tak dlouho číst.

16.2.2024 v 7:41 | Karma: 9,90 | Přečteno: 283x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kratochvíl

„Zakódovaná“ řeč není nic nového

Určitě znáte onen všelijak pozměněný způsob řeči, který často používají politici, mafiáni, policisté ve filmech a další, aby nebyly odhaleny jejich úmysly.

9.11.2023 v 7:52 | Karma: 12,17 | Přečteno: 225x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kratochvíl

Nová zcela česká zábavná televizní soutěž „Když hvězdy pracují “

K divácky úspěšné soutěži StarDance chystá televize nový soutěžní pořád. I když je vše v tajnosti, „prosákly“ některé informace, které včera zveřejnil internetový server star-in-action.kec

17.10.2023 v 7:56 | Karma: 13,61 | Přečteno: 644x | Diskuse| Média

Ladislav Kratochvíl

Nedostatečná udržitelnost pivoverzity v České republice má negativní dopad

Neustále se děsně odborně mluví a píše o udržitelnosti bioverzity. A co když se „bio“ nahradí „pivem“?

14.7.2023 v 7:53 | Karma: 10,81 | Přečteno: 296x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kratochvíl

Duševní AI prostituce po telefonu

Když Heard přišel do mé kanceláře, hned jsem tušil, že půjde o něco velkého. Třásl se jako stokilový rosol a těkal očima po místnosti. Nabídl jsem mu židli a přistrčil lahev bourbonu se sklenicí.

22.6.2023 v 7:53 | Karma: 10,53 | Přečteno: 396x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Kratochvíl

Tajně cvičená hejna sarančat pro globální likvidaci nepohodlných

Začíná to tak, že „Máňa říkala“, že syn její sousedky má sestřenici, která pracuje na ministerstvu vnitra (uklízí tam), a ta našla v koši nepoškozené DVD. Protože jí bylo líto ho vyhodit, dala si ho do tašky.

4.6.2023 v 9:01 | Karma: 13,71 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Kratochvíl

Filmový policejní zásah proti software pirátovi

Asi tak ve 3:42, když se ještě spí, slaní z vrtulníku zásahové komando na střechu protějšího domu. Celí v černém, přilby, baterky, lyžařské brýle, náhlavní mikrofony, neprůstřelné vesty...

23.5.2023 v 8:13 | Karma: 9,10 | Přečteno: 275x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Kratochvíl

Když má firma na podpoře umělou inteligenci

Podle toho, jestli volá žena, nebo muž, přepne se do opačného pohlaví s velmi příjemným sexy hlasem a už jen toto způsobí, že zákazník nejedná tolik naštvaně. Ne však všichni.

2.5.2023 v 8:21 | Karma: 11,02 | Přečteno: 237x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kratochvíl

Když AI lže, jako politik před volbami

Dezinformace nešíří pouze lidé, ale i umělá inteligence. Nejhorší je, že zcela beztrestně a spousta lidí té "inteligenci" slepě věří. A někdo tomu i vyká. Podle mě to není žádná inteligence, ale jen blbec stroj.

26.4.2023 v 7:49 | Karma: 12,13 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kratochvíl

Hele mladej, to ses ňák vorazil ne?

Mám v oblibě různé neškodné mystifikace. Sestřenici jsem třeba nakukal, že takové ty svářecí "lennonky" jsou brýle na spaní a ona tomu věřila snad 10 let, přičemž se snad i s někým dohadovala, nač jsou.

24.4.2023 v 7:16 | Karma: 6,87 | Přečteno: 127x | Diskuse| Miniblogy

Ladislav Kratochvíl

Horory pro nevidomé

K nočním můrám nevidomých (já vidím) si myslím, že nevidomý je mít může. Ale ne nějaké příšery, které si asi ani neumí představit, když je nikdy neviděl/a, ale něco ze života. Že třeba sáhne na led a on pálí, jako oheň.

21.3.2023 v 7:48 | Karma: 6,63 | Přečteno: 140x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kratochvíl

Dva darebáci Tinnitus a Videos

Tak, jako byli Romulus a Remus vychováni vlčicí, tak tyhle dva, vychovala má hluchota. A podle těch jmen to budou na světě už pěkně dlouho.

9.3.2023 v 7:57 | Karma: 11,10 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kratochvíl

Kandidáti na prezidenta ČR vás nezajímáme?

Sledoval jsem Superdebatu 8. 1. 2023 a zarazila mě jedna věc. Přístupnost pro lidi s postižením sluchu. Avšak pouze pro zhruba 2 procenta. Možná nevíte, že V ČR je asi 535 000 osob s tímto postižením.

12.1.2023 v 7:41 | Karma: 8,42 | Přečteno: 258x | Diskuse| Politika

Ladislav Kratochvíl

Libor z Kozojed

Málokdo ví, že věž Daliborka nemá své jméno podle Dalibora, ale podle něčeho úplně jiného. Dalibor totiž neexistoval.

6.1.2023 v 7:29 | Karma: 10,32 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kratochvíl

Splní se něco z předpovědi na rok 2003 po dvaceti letech?

Kdysi jsem to vizionářsky sepsal. Platy a důchody už jsou dávno někde jinde. Ale takových let už to je a ještě stále ta okna nemáme.

1.1.2023 v 6:20 | Karma: 10,69 | Přečteno: 364x | Diskuse| Osobní

Ladislav Kratochvíl

Svoboda slova a projevu

V poslední době, se velmi často setkávám s tím, že někdo tvrdí, že je v České republice potlačována svoboda projevu, případně cenzurována svoboda slova. Kdo toto tvrdí, pravděpodobně vůbec nezažil totalitní praktiky.

25.11.2022 v 9:00 | Karma: 9,96 | Přečteno: 251x | Diskuse| Hyde park

Ladislav Kratochvíl

Pozor na únosy (z breviáře odvážné cestovatelky)

Léto klepe na dveře a dovolená v teplých krajích už nám není zapovězena. Pokud se na takovou dovolenou chystáte, nepodceňujte únosy žen.

1.6.2022 v 11:35 | Karma: 9,66 | Přečteno: 479x | Diskuse| Cestování

Ladislav Kratochvíl

Pohádka - Jak Kráťa oslavil Den vítězství (nad nohou)

Bylo, nebylo, za devatero horami a za devatero řekami bylo jedno malé město, které se jmenovalo Bubákov. V tom městě žil Praotec Kráťa, který měl moc krásnou dýmku z citrónovníku, moc dobrý tabák a moc ho bolela noha.

8.5.2022 v 11:32 | Karma: 7,75 | Přečteno: 205x | Diskuse| Osobní

Ladislav Kratochvíl

Kdyby byli filharmonici sportovci

Nalezený písemný záznam přímého přenosu semifinálového koncertu filharmonické ligy z berlínské BMW arény.

31.3.2022 v 7:44 | Karma: 7,61 | Přečteno: 195x | Diskuse| Sport
  • Počet článků 187
  • Celková karma 12,58
  • Průměrná čtenost 1301x
V roce 2003 jsem ohluchl. Nemám v hlavě ta "slyšítka", hlavně ony šneky (cochlea), takže nemohu být ani uživatelem kochleárního implantátu.
Považuji se za srandistu a optimistu. Kromě srandiček jsem také autorem a provozovatelem webu osob se sluchovým postižením
http://www.kochlear.cz
jenž si vybrala Národní knihovna ČR k archivaci jako kvalitní zdroj, který by měl být uchován do budoucna a stát se součástí českého kulturního dědictví, což je pro mě obrovská pocta a mám z toho větší radost, než kdyby mi poslali milion korun.



stránky osob se sluchovým postižením