Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoční pohádka O hluchém černokněžníkovi

Přijde mi to, že dnes se rozhoduje o natáčení pohádky tak, že se sejde dvacet zástupců hlavních deseti partnerů, kteří už  klasické pohádky vůbec neznají, mají kravatu, prezentaci v PPS s marketingovým průzkumem, co se v pohádkách divákům líbí a pohádka se nedělá podle klasické předlohy, nýbrž jakási akční adventura "irský guláš"

Kdyby se natáčely klasické pohádkové příběhy, tak se jeden i rád koukne. Klasické pohádky se však už vůbec netočí. Přitom jsou divácky nejoblíbenější a reprizují se od padesátých let (Pyšná princezna, Princezna se zlatou hvězdou, Bajaja, atd.).

Pak začaly mírně pozměněné, ale stále dobré a ve své podstatě se stále držely příběhu (Byl jednou jeden král, 3 oříšky pro Popelku, O princezně Jasněnce a létajícím ševci, atd.)

Každý z partnerů prosazuje něco jiného, jeden vodníka, druhý ubrousku prostři se, třetí sedmimílové boty, čtvrtý draka... A v koutě se hlásí režisér, jenž je ochoten ujmout se uvaření scénáře, když tam bude čert. Výsledek potom vypadá nějak takto:

 

O hluchém černokněžníkovi

Vše začíná v současnosti. Osmiletý Petřík najde na půdě zaprášenou knihu pohádek, nachytá ho při tom děda a začne mu číst. Hned po několika větách je oba kniha "vcucne" do pohádkové říše.
Ocitnou se před hradem (bude to Bouzov - Pernštejn už není moderní), který je potažen černým suknem, protože zlý černokněžník unesl princeznu.
V krčmě potom náhodou přisednou k Honzovi, jenž by rád princeznu vysvobodil, ale neví, jak ji hledat. Petřík myslí, že nejlepší by to bylo z výšky, aby měl rozhled. K tomu by se hodil ochočený drak. Krčmářka si vzpomene, že za devatero horami jeden žil a Honza se za ním vypraví.
Po cestě potká kouzelného dědečka, kterému dá poslední buchtu a dědeček mu za to dá čepici, která ho udělá neviditelným.
Čepice se mu vzápětí šikne, jelikož přijde na mýtinu, kde se zrovna dohadují čerti (režisér prosadil hned 3) o tom, koho vezmou do pekla a neviditelný Honza si od nich vypůjčí kouzelnou mošnu, o které se baví a jež se povaluje vedle jednoho čerta.
V mošně navíc najde ubrousek, co se sám prostírá a sedmimílové boty, takže je u draka "coby dup".

---střih---

Drak je zpočátku nevrlý a divoký. Dokonce šlehne po Honzovi plamen-autogen a Honza si musí rychle vyčarovat mošnou vodníka, který draka uhasí. Když pak Honza vyčaruje drakovi ubrouskem hostinu, pochopí drak, že se chce Honza spřátelit, úplně zkrotne a nechá Honzu nasednout na záda.
Při letu krajinou se drak všimne chatrče v lese, kde bydlí jeho matka hodná houbová čarodějnice a zastaví se u ní na houbovou bábovku. Čarodějnice poradí Honzovi, jak přemoci černokněžníka a vydávají se na další cestu.

---střih---

Mezitím Petřík v krčmě vytáhne mobil a pustí si MP3 (ústřední melodie), z čehož mají všichni přítomní doslova hrůzu, jelikož hudba je v království zakázána. Samozřejmě se hned donese zvěst o chlapci s hrací skříňkou na hrad a pro Petříka si přijdou zbrojnoši. Než však stihne ukázat mobil králi, ukradne mu jej kapsář, kterého pošle zlý ministr a Petříka s dědou dá král vsadit na ministrovo doporučení, že jsou podvodníci do věže.

---střih---

Honza s drakem mezi tím doletí k hradu černokněžníka. Když se chce Honza po daleké cestě napít ze studánky, vyndá před tím ze studánky větvičku, co tam spadla a objeví se studánková víla, která mu za to, že jí vyčistil studánku, daruje kouzelnou vodu v přívěsku na krk. Kouzelná voda způsobí to, že vše, co s ní Honza pokropí se změní v led.
Honza si nasadí čepici a jde na hrad (nějaká zřícenina – třeba Krakovec). Na nádvoří potká černokněžníka a na radu drakovy babičky zaútočí kouzelnou vodou nejdříve na krkavce, co sedí černokněžníkovi na rameni. Když se krkavec promění v led, spadne na zem, roztříští se na tisíce kousků a černokněžníkovi praskne jedna ze tří obručí, co má pod šaty.

---střih---

Okolo kouzelného dědečka jdou čerti z mýtiny a diví se, jak mohli ztratit mošnu. Kouzelný dědeček vytáhne z kapsy křišťálovou kouli, ukáže v ní čertům, že s mošnou Honza právě osvobozuje princeznu a uchlácholí je (čerti se při koukání do koule rozčilují - obzvláště ten, co se jmenuje Čertíkvítko a měl mošnu na starost), že jim Honza potom mošnu vrátí, jelikož už kouzla nebude potřebovat. Čerti napínavě zírají do křišťálové koule, obraz se přibližuje...

---střih--- (obraz z koule přes celou obrazovku)

Honza si sundá čepici a když ho zahlédne oslabený kulhající (má jednu nohu chromou) černokněžník, pošle na něj ohnivého psa. Honzu to však nerozhází, jelikož si z mošny zavolá vodníka a ten udělá před Honzou vodní clonu. Když se pes tázavě otočí k černokněžníkovi, Honza ho pokropí kouzelnou vodou od víly a když se pes promění v led, praskne černokněžníkovi druhá obruč. Od té chvíle bude černokněžník nejen kulhat, ale i koktat, takže nedokáže rychle vyslovit zaklínadlo: "Vrumpuštav krabastule" ani na pátý pokus, které by ho zachránilo, čehož Honza hbitě využije a řekne ho dříve, než on.
Oblohu protne blesk, zahřmí a černokněžníkovi praskne třetí obruč. Potom bude černokněžník navíc i hluchý.
Honza si nasadí čepici, aby ho černokněžník neviděl a vyběhne do věže pro princeznu. Čepici si před dveřmi sundá a princezna se do něj okamžitě zamiluje.
Když seběhnou na nádvoří, poklepe Honza na mošnu a řekne: "Obušku z mošny ven!" a když obušek vyskočí, ukáže na černokněžníka a obušek do něj tak dlouho mydlí, až ho shodí z hradeb. Při pádu je slyšet: "vruvrump, vruvru... vru," jak se koktající černokněžník stále snaží vyslovit zaklínadlo (ke konci už jen áá áá áá áá místo áááááááá) a když dopadne, změní se v kus skály, kterou Honzův drak sežehne, takže se rozpadne v písek.
Okolní ponurá krajina se změní v anglický park, zřícenina se promění v krásný zámek a všude se objevují jásající lidé. Honza totiž zároveň s princeznou vysvobodí ze zakletí celé království.
Místní král dá Honzovi z vděčnosti truhlici zlaťáků a kočár na zpáteční cestu.

---střih---

Zatímco Petřík ukazuje strážným přes mříže náramkové hodinky (ti jsou v údivu - nikdy tak malý orloj neviděli), Petříkův děda jim nenápadně sebere klíče. Potom každému nabídne mentolový bonbón a když se strážní jeden druhému udivují, že dýchají vítr, Petřík s dědou utečou. Schová je královská kuchařka, bývalá chůva princezny.

---střih---

Honza s princeznou jedou domů. Nejdříve se však staví u studánky. Poděkují studánkové víle za pomoc, Honza jí vrátí náhrdelník s kouzelnou vodou a vyčaruje z mošny vodníka, aby nebyla sama. Víle se vodník moc líbí a i ten se na ni zamilovaně dívá.
Při další cestě (někde skanzenem) Honza s princeznou rozhazují zlaťáky od krále lidu a když jim dojdou, věnují kočár s koňmi chudému pasáčkovi, na kterého nezbylo.
Pak vyndá Honza z mošny sedmimílové boty, jednu si obuje on, druhou princezna, chytnou se okolo pasu a běží/letí domů.
Za letu se ptá drak, jenž letí za nimi Honzy, jestli může princeznu sníst, ale je jasné, že to je v žertu.

---střih---

Honza s princeznou přistanou před hradní bránou. To se okamžitě rozkřikne, černá sukna jdou dolů a Honza s princeznou po schodech nahoru. V audienčním sále poví princezna králi, jak ji Honza zachránil a že za vše může zlý ministr, který ji vyměnil s černokněžníkem za to, že mu budou všichni věřit, ať řekne cokoli. Král dá poslat stráže pro ministra a ten ani neslyší, že někdo bouchá na dveře jeho komnaty, protože si pouští MP3 z ukradeného mobilu písnička "Velký a mocný já"), takže neotevírá.
Než stačí stráže vyrazit dveře, přijdou si pro ministra čerti a dají ho do pytle. Když je Honza vidí, vrátí jim mošnu a spokojení čerti zmizí s ministrem do pekla.

---střih---

Koná se krásná svatba (hudba, tance, víno, polibky...), vlastně několik. Honza si bere princeznu, Král kuchařku, studánková víla v dáli právě vodníka, jen kouzelný dědeček nikoho. Ten si však vezme od Honzy čepici a se slovy, že pospíchá, protože je pozvaný na houbové koláče zmizí. V tu chvíli zmizí i Petřík s dědou a "vyplivne" je kniha pohádek zpět v současnosti. Petřík sice nemá mobil, který zůstal u ministra na stolku, ale mají na památku ony klíče od vězení.

---střih---

Roční princátko si hraje na louce s drakem, který ho hlídá. Když chce malý princ sáhnout na bodlák, drak bodlák něžně sežehne, aby nikomu neublížil. Plamen se rozlije přes celou obrazovku a objeví se závěrečné titulky s partnery.

Autor: Ladislav Kratochvíl | úterý 31.12.2013 4:14 | karma článku: 12,93 | přečteno: 933x
  • Další články autora

Ladislav Kratochvíl

Pozor na vedlejší účinky léků

Je až neuvěřitelné, jaké mohou mít léky vedlejší účinky. Přesvědčil jsem se o tom na vlastní kůži. Divím se, že to nebylo uvedeno v obalovém letáku.

27.2.2024 v 7:47 | Karma: 15,26 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Kratochvíl

Jak držet dietu

O dietách už toho bylo napsáno tolik, že by člověk přišel o všechnu svoji hmotnost, než by to všechno přečetl, kdyby celou tu dobu nepozřel ani sousto. A jsme u toho. Neznám nikoho, kdo by vydržel tak dlouho číst.

16.2.2024 v 7:41 | Karma: 9,90 | Přečteno: 283x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kratochvíl

„Zakódovaná“ řeč není nic nového

Určitě znáte onen všelijak pozměněný způsob řeči, který často používají politici, mafiáni, policisté ve filmech a další, aby nebyly odhaleny jejich úmysly.

9.11.2023 v 7:52 | Karma: 12,17 | Přečteno: 225x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kratochvíl

Nová zcela česká zábavná televizní soutěž „Když hvězdy pracují “

K divácky úspěšné soutěži StarDance chystá televize nový soutěžní pořád. I když je vše v tajnosti, „prosákly“ některé informace, které včera zveřejnil internetový server star-in-action.kec

17.10.2023 v 7:56 | Karma: 13,33 | Přečteno: 643x | Diskuse| Média

Ladislav Kratochvíl

Nedostatečná udržitelnost pivoverzity v České republice má negativní dopad

Neustále se děsně odborně mluví a píše o udržitelnosti bioverzity. A co když se „bio“ nahradí „pivem“?

14.7.2023 v 7:53 | Karma: 10,81 | Přečteno: 296x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kratochvíl

Duševní AI prostituce po telefonu

Když Heard přišel do mé kanceláře, hned jsem tušil, že půjde o něco velkého. Třásl se jako stokilový rosol a těkal očima po místnosti. Nabídl jsem mu židli a přistrčil lahev bourbonu se sklenicí.

22.6.2023 v 7:53 | Karma: 10,53 | Přečteno: 396x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Kratochvíl

Tajně cvičená hejna sarančat pro globální likvidaci nepohodlných

Začíná to tak, že „Máňa říkala“, že syn její sousedky má sestřenici, která pracuje na ministerstvu vnitra (uklízí tam), a ta našla v koši nepoškozené DVD. Protože jí bylo líto ho vyhodit, dala si ho do tašky.

4.6.2023 v 9:01 | Karma: 13,71 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Kratochvíl

Filmový policejní zásah proti software pirátovi

Asi tak ve 3:42, když se ještě spí, slaní z vrtulníku zásahové komando na střechu protějšího domu. Celí v černém, přilby, baterky, lyžařské brýle, náhlavní mikrofony, neprůstřelné vesty...

23.5.2023 v 8:13 | Karma: 9,10 | Přečteno: 275x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Kratochvíl

Když má firma na podpoře umělou inteligenci

Podle toho, jestli volá žena, nebo muž, přepne se do opačného pohlaví s velmi příjemným sexy hlasem a už jen toto způsobí, že zákazník nejedná tolik naštvaně. Ne však všichni.

2.5.2023 v 8:21 | Karma: 11,02 | Přečteno: 237x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kratochvíl

Když AI lže, jako politik před volbami

Dezinformace nešíří pouze lidé, ale i umělá inteligence. Nejhorší je, že zcela beztrestně a spousta lidí té "inteligenci" slepě věří. A někdo tomu i vyká. Podle mě to není žádná inteligence, ale jen blbec stroj.

26.4.2023 v 7:49 | Karma: 12,13 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kratochvíl

Hele mladej, to ses ňák vorazil ne?

Mám v oblibě různé neškodné mystifikace. Sestřenici jsem třeba nakukal, že takové ty svářecí "lennonky" jsou brýle na spaní a ona tomu věřila snad 10 let, přičemž se snad i s někým dohadovala, nač jsou.

24.4.2023 v 7:16 | Karma: 6,87 | Přečteno: 127x | Diskuse| Miniblogy

Ladislav Kratochvíl

Horory pro nevidomé

K nočním můrám nevidomých (já vidím) si myslím, že nevidomý je mít může. Ale ne nějaké příšery, které si asi ani neumí představit, když je nikdy neviděl/a, ale něco ze života. Že třeba sáhne na led a on pálí, jako oheň.

21.3.2023 v 7:48 | Karma: 6,63 | Přečteno: 140x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kratochvíl

Dva darebáci Tinnitus a Videos

Tak, jako byli Romulus a Remus vychováni vlčicí, tak tyhle dva, vychovala má hluchota. A podle těch jmen to budou na světě už pěkně dlouho.

9.3.2023 v 7:57 | Karma: 11,10 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kratochvíl

Kandidáti na prezidenta ČR vás nezajímáme?

Sledoval jsem Superdebatu 8. 1. 2023 a zarazila mě jedna věc. Přístupnost pro lidi s postižením sluchu. Avšak pouze pro zhruba 2 procenta. Možná nevíte, že V ČR je asi 535 000 osob s tímto postižením.

12.1.2023 v 7:41 | Karma: 8,42 | Přečteno: 258x | Diskuse| Politika

Ladislav Kratochvíl

Libor z Kozojed

Málokdo ví, že věž Daliborka nemá své jméno podle Dalibora, ale podle něčeho úplně jiného. Dalibor totiž neexistoval.

6.1.2023 v 7:29 | Karma: 10,32 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kratochvíl

Splní se něco z předpovědi na rok 2003 po dvaceti letech?

Kdysi jsem to vizionářsky sepsal. Platy a důchody už jsou dávno někde jinde. Ale takových let už to je a ještě stále ta okna nemáme.

1.1.2023 v 6:20 | Karma: 10,69 | Přečteno: 364x | Diskuse| Osobní

Ladislav Kratochvíl

Svoboda slova a projevu

V poslední době, se velmi často setkávám s tím, že někdo tvrdí, že je v České republice potlačována svoboda projevu, případně cenzurována svoboda slova. Kdo toto tvrdí, pravděpodobně vůbec nezažil totalitní praktiky.

25.11.2022 v 9:00 | Karma: 9,96 | Přečteno: 251x | Diskuse| Hyde park

Ladislav Kratochvíl

Pozor na únosy (z breviáře odvážné cestovatelky)

Léto klepe na dveře a dovolená v teplých krajích už nám není zapovězena. Pokud se na takovou dovolenou chystáte, nepodceňujte únosy žen.

1.6.2022 v 11:35 | Karma: 9,20 | Přečteno: 479x | Diskuse| Cestování

Ladislav Kratochvíl

Pohádka - Jak Kráťa oslavil Den vítězství (nad nohou)

Bylo, nebylo, za devatero horami a za devatero řekami bylo jedno malé město, které se jmenovalo Bubákov. V tom městě žil Praotec Kráťa, který měl moc krásnou dýmku z citrónovníku, moc dobrý tabák a moc ho bolela noha.

8.5.2022 v 11:32 | Karma: 7,75 | Přečteno: 205x | Diskuse| Osobní

Ladislav Kratochvíl

Kdyby byli filharmonici sportovci

Nalezený písemný záznam přímého přenosu semifinálového koncertu filharmonické ligy z berlínské BMW arény.

31.3.2022 v 7:44 | Karma: 7,61 | Přečteno: 195x | Diskuse| Sport
  • Počet článků 187
  • Celková karma 12,58
  • Průměrná čtenost 1301x
V roce 2003 jsem ohluchl. Nemám v hlavě ta "slyšítka", hlavně ony šneky (cochlea), takže nemohu být ani uživatelem kochleárního implantátu.
Považuji se za srandistu a optimistu. Kromě srandiček jsem také autorem a provozovatelem webu osob se sluchovým postižením
http://www.kochlear.cz
jenž si vybrala Národní knihovna ČR k archivaci jako kvalitní zdroj, který by měl být uchován do budoucna a stát se součástí českého kulturního dědictví, což je pro mě obrovská pocta a mám z toho větší radost, než kdyby mi poslali milion korun.



stránky osob se sluchovým postižením